Goed nieuws: de gemeenteraad heeft ingestemd met de komst van het Huis van de Wijk. Hoog tijd om jullie wijkbewoners bij te praten! Wat houdt het Huis van de Wijk precies in? En hoe wordt er de komende maanden nog verder ‘gebouwd’ aan dit initiatief? Wij geven het woord aan projectleider Koen Oosterwaal die je er graag over bijpraat.

De naam ‘Huis van de Wijk’ verklapt het al: Gageldonk-West is straks een ontmoetingsplaats voor en door bewoners rijker. Een laagdrempelige plek waar je straks binnenloopt voor een vraag aan sociaal-maatschappelijke partners. En een plek waar jong en oud welkom is om elkaar te ontmoeten, zich verder te ontwikkelen en te ontspannen.

Ontmoeten, ontwikkelen, ontspannen

Het Huis van de Wijk vestigt zich in de Piushof in Gageldonk-West. Koen: “Het is een plek waar activiteiten gaan plaatsvinden. Van kookwor

kshops, toneel, zang en dans tot een plek waar je jezelf kunt ontwikkelen en in alle rust kunt werken.” De voornaamste reden voor de komst van deze ontmoetingsplek is om belangrijke voorzieningen dichtbij de wijkbewoners te brengen. “Daarvoor zijn we in gesprek met sociaal maatschappelijke partners als Zoom-In, WijZijn Traverse Groep, Stadlander, scholen uit de wijk en partners als de bibliotheek om deze activiteiten daadwerkelijk te realiseren.”

Nieuwe samenwerkingen

Koen is blij te zien dat er nu al waardevolle samenwerkingen ontstaan op een plek waar men elkaar straks kan ontmoeten. Uit lokaal onderzoek onder de bewoners van Gageldonk-West is gebleken dat de wijk initiatiefrijk is. Van burendagen die er plaatsvinden tot koffie-inloopdagen. “Het is nu de kunst dat we deze individuele initiatieven in het Huis van de Wijk samenbrengen.” Een tipje van de sluier van hoe dat er dan uit komt te zien? “Er komt een grote serre met zicht op het Piuspark, een keuken, huiselijke ruimtes voor activiteiten, en training- en workshoplocaties.”

Wat is jouw initiatief?

Voor de verdere invulling van het Huis van de Wijk is alle hulp welkom. “We staan juist open voor suggesties van de bewoners zelf. Wat vinden zij belangrijk? Welke details moeten we opnemen in de inrichting van de ruimtes? De komende periode gaan we de wijkbewoners samenbrengen om dit te bespreken.”