De nieuwe straten in de Populierbuurt zijn zo goed als gereed en ook de Gentiaanstraat en Ericalaan worden flink opgeknapt. Laurent-Jan Allewijn, projectleider bij de gemeente Bergen op Zoom, kijkt alvast vooruit naar de volgende werkzaamheden: de nieuwe inrichting van de Vijverberg-Zuid.

Wat zijn de grootste veranderingen in de Vijverberg-Zuid?

“Het straatbeeld gaat veranderen. De buurt wordt ingericht als een 30 kilometer-gebied. Er komen drempels en verkeersplateaus om de snelheid van auto’s te verlagen. In de Meidoornlaan komen fietsstroken in rood asfalt. De woonstraten krijgen dezelfde vorm als in de Platanenbuurt. Er komt meer ruimte voor groen. Het regenwater vangen we op in zogenaamde wadi’s. Dit zijn lagere delen in het gras, waarin het regenwater langzaam in de bodem zakt. Op deze manier verdwijnt het regenwater niet via het riool, maar houden we het waar het hoort, namelijk in de grond.”

Welke straten worden verlegd of verdwijnen?

“De Zonnedauwstraat en Speenkruidstraat worden verlegd om ruimte te maken voor woningbouw. Delen van de Vijverberg-Zuid maken plaats voor een park met appartementen. Straks kan je vanaf de Meidoornlaan de vijver zien.”

Wanneer zijn de werkzaamheden?

“We zijn al begonnen met het verleggen van de Zonnedauwstraat. Over enkele maanden volgt de Speenkruidstraat. Na de bouw van de woningen en appartementen aan de Waterleliestraat wordt de nieuwe bestrating aangelegd. Dat doen we gefaseerd vanaf de zomer 2022. Zodra nieuwe woningen en appartementen zijn opgeleverd wordt de bestrating aangepakt. Over 3 jaar, in 2024, saat hier een hele nieuwe buurt.”

Bekijk hieronder het ontwerp van de nieuwe inrichting van de Vijverberg-Zuid: