Er werd getimmerd, gespeeld, maar bovenal: er was verbinding in de wijk. Afgelopen woensdagmiddag stond het Vijverbergpark in de wijk Gageldonk-West in het teken van verbinding maken, onder de noemer ‘Hout Nooit Op’. Buurtbewoners onder elkaar, maar ook Stadlander, bouwontwikkelaar Lithos en jongerenorganisatie YouthGoals droegen hieraan hun steentje bij.

Enthousiast timmert Ader Barira op een bankje in het park er met zijn zoontje Rayen (4) op los. Vogelhuisjes maken ze, maar niet zómaar vogelhuisjes. Het worden vogelhuisjes gemaakt van panelen uit een oude school.

Hergebruik van materialen

Dat is meteen een link met de nieuwbouw in Gageldonk-West: veel woningen en gebouwen worden gemaakt van circulaire materialen. Dat zijn materialen die hergebruikt kunnen worden. “Een dag als vandaag is niet alleen gezellig, maar ook nog eens leerzaam voor bewoners”, meent Arjen de Vries, sociaal projectleider bij Lithos.

“Deze wijk is volop in ontwikkeling. Er zijn een paar thema’s die we hierbij belangrijk vinden. Enerzijds het verduurzamen van de wijk, maar anderzijds ook de sociale verbinding tussen mensen. Gageldonk-West liep daarin altijd wat achter. Onze missie is om dit, samen met Stadlander, te verbeteren. Het moet weer echt een wijk worden waar men elkaar kan vinden. Waar het gezellig is. Waar mensen graag wonen.”

Talenten ontdekken

Het Hout Nooit draagt daaraan bij, meent ook Clint Koolen van YouthGoals. “Er zijn meer kinderen gekomen dan verwacht en de sfeer is goed”, klinkt hij tevreden. YouthGoals is actief in de wijk om jongeren te helpen naar een mooie toekomst. En ze te behoeden voor verkeerd gedrag in hun latere jaren. “We zijn veel in deze wijk te vinden. De jongeren kennen ons inmiddels aardig en dat is leuk. Soms helpen we ze met solliciteren op een baantje. Soms zijn we er gewoon om de verbinding tussen elkaar te creëren. We proberen ieders talenten te ontdekken en deze uit te vergroten.”

Terugkijkend op deze woensdagmiddag zijn alle partijen blij: de aanwezige kinderen, de ouders, bouwontwikkelaar Lithos, jongerenorganisatie YouthGoals, en ook Stadlander zelf kijkt tevreden terug. Op naar meer moois in Gageldonk-West de komende maanden!