Het wordt een prachtig onderkomen, het Huis van de Wijk in Gageldonk-West. Maar zonder mensen? Nee. Dat lukt niet. Die maken het verschil. Daarom praten buurtbewoners en de professionals van alle organisaties die er aan meedoen nu al volop met elkaar. Wat kunnen ze straks samen tot stand brengen op die prominente plek onder de Piushof? In het nieuwe hart van de wijk. 

Wie praat met kwartiermaker Koen Oosterwaal, Pascale van Zuilen van Bibliotheek West-Brabant, Lejanne Korteweg van SDW en wijkregisseur Wendy Rooze voelt het enthousiasme waarmee ze naar het moment toewerken dat het Huis van de Wijk de deuren opent. “Reken op eind 2023, begin 2024”, denkt Koen Oosterwaal.

Wijkbewoners denken mee

De voorbereidingen om het Huis van de Wijk op de begane grond en eerste verdieping van de Piushof te bouwen zijn in volle gang. Wie er langs loopt, ziet volop activiteit. De afbouw en inrichting beginnen tegen de zomer. Minder tastbaar, maar daarom niet minder concreet zijn alle gesprekken met de partners voor de organisatie van het Huis van de Wijk.

“We hebben al meerdere bijeenkomsten gehad, regelmatig hebben we gesproken over de inrichting”, geeft Koen Oosterwaal aan. “Binnenkort is er weer een sessie, het begint echt te leven, je merkt dat steeds meer bewoners zich betrokken voelen. Aangeven dat ze iets willen betekenen, achter de bar staan straks, het buitenonderhoud doen.”

Kopje koffie

De Kastanje is nu nog de plek waar veel wijkactiviteiten plaatsvinden. Dit wijkcentrum verdwijnt, zodra het Huis van de Wijk klaar is. Wat in De Kastanje gebeurt, verhuist straks mee. “Maar het Huis van de Wijk wordt zoveel meer.” Het is ook de plek waar zorg- en welzijnsorganisaties als SDW, GGZ WNB, TWB, Amarant, Stadlander, WijZijn Traverse, de Bibliotheek West-Brabant en de gemeente Bergen op Zoom gebruik van gaan maken. Ze hebben zich allemaal aan het Huis van de Wijk verbonden. “Om dicht bij de bewoners te staan.” Voor een optimale dienstverlening.

‘Initiatieven uit de wijk kunnen hier landen’

Het Huis van de Wijk wordt ook de plek waar bewoners elkaar vinden. “Initiatieven vanuit de wijk kunnen er landen. De professionals kunnen dat ondersteunen en dat draagt weer bij aan het welzijn van de bewoners.” Gewoon binnenlopen voor een kop koffie kan het begin van iets moois zijn. Van de wijk voor de wijk! “Veel bewoners geven aan graag actief te willen zijn als het Huis van de Wijk opent.”

Mogelijkheden

Maar ook Pascale van Zuilen, manager van Bibliotheek West-Brabant, staat te popelen om aan de slag te gaan met haar organisatie. “Helemaal concreet is dat nog niet. Misschien een stukje van onze collectie als daar behoefte aan is. Of het Taalhuis.” Bedoeld voor wie wat hulp nodig heeft met taal. Laat wijkbewoners spreken, vindt Pascale. “Wij zien veel mogelijkheden.”

En denk nou niet dat die Bibliotheek daar straks zijn eigen hoekje wil. Of dat alle organisaties wegkruipen achter hun eigen deur. “We zijn met zijn allen het Huis van de Wijk”, benadrukt Van Zuilen met klem. Precies zoals Leanne Korteweg van SDW dat ook ziet. “Nu lopen er al mensen bij ons als professionals binnen in De Kastanje, met vragen, met problemen. Vanuit de samenwerking Zoom-In kijken we welke professionals kunnen helpen. Straks maken we als organisaties nog makkelijker contact met elkaar.”

Dromen

Gageldonk-West verandert. Nog elke dag. Die wijk waar mensen samenleven, dat kopje soep naar de zieke buurman brachten, zag honderden huizen gesloopt worden en nieuwbouw verrijzen. “Ondanks alle veranderingen zit elkaar helpen nog steeds in de mensen”, zegt wijkregisseur Wendy Rooze. Al 12 jaar werkt ze in de wijk en is nog steeds gedreven in wat ze doet. “Deze wijk doet me wel wat”, bekent ze eerlijk. “Ik hoop dat straks op de een of andere manier het Doe Centrum terugkeert.” Dat ontstond in Gageldonk-West, maar verhuisde naar Borgvliet. “Wat zou een buurtwerkplaats mooi zijn. Voor kleine reparaties, van een fiets, van een kapot apparaat.”

Zo droomt iedereen over dat Huis van de Wijk. In 2023 worden die dromen werkelijkheid. En is Gageldonk-West nog meer de wijk die alles heeft!