Twee forse verdiepingen, tal van verschillende ruimtes, een uitbouw met uitzicht over het Piuspark. Groot is het, het Huis van de Wijk. Dat kun je wel zien nu de oplevering van de ruwbouw net achter de rug is. Maar hoe gaat deze plaats van ontmoeting voor Gageldonk-West eruitzien? De inrichting, de indeling, de uitstraling? Hoe wordt het een thuis voor de wijkbewoners?

Allemaal vragen waarop wijkbewoners zelf de beste antwoorden hebben. Daarom zijn ze nauw betrokken bij de vormgeving van het Huis van de Wijk. “Bewoners van Gageldonk-West, jong en oud en met verschillende culturele achtergronden, denken en praten mee in het wijkatelier”, zegt Koen Oosterwaal, kwartiermaker van Huis van de Wijk.

“We komen in totaal 6 keer bij elkaar om ideeën en wensen uit te wisselen. Het is een ontwerptraject. Samen stellen we vast hoe we van het Huis van de Wijk een plek kunnen maken die huiselijk en veilig is. Een plek waar iedereen zich thuis voelt. Ook kijkt het wijkatelier naar wat er gaat gebeuren in het Huis van de Wijk, voor welke activiteiten je er terecht kunt.”

Woensdag 13 september kregen de deelnemers van het wijkatelier een rondleiding op de bouwplaats. De afgelopen maanden heeft De Kok Bouwgroep de ruwbouw van het Huis van de Wijk gebouwd. Wat volgt, is de afbouw en de inrichting. Dit gebeurt door de Geluk Groep, die voor de uitstraling en inrichting samenwerkt met een werkgroep van wijkbewoners. De geplande opening van het Huis van de Wijk is op 1 april 2024.

Open armen

“Het trekt me aan om betrokken te zijn bij de buurt en mee te denken. Over het Huis van de Wijk heb ik ook ideeën”, zegt Fatima Akian-Kahini na de rondleiding. “Ik vind het belangrijk dat je je welkom voelt als je hier straks binnenkomt. Dat iedereen met open armen, met open hart, wordt ontvangen. Jong en oud. En dat alles goed georganiseerd en veilig is.”

Rubi Luneta woont al haar hele leven in de wijk, die ze omschrijft als fijn. “Ik ben heel blij met de vernieuwing van de wijk. Die zorgt voor een positieve sfeer.” Rubi denkt en praat ook mee in het wijkatelier. Tegelijkertijd loopt ze als student sociologie in Gageldonk-West rond als stagiaire bij WijZijn Traverse. “Ik vertegenwoordig de jongeren bij het meedenken over de inrichting, de functies en de indeling van het Huis van de Wijk. Wat ik net heb gezien tijdens de rondleiding? Dat het gebouw heel groot is, met veel ruimte. Het zou goed zijn als er extra studieplekken komen. Jongeren in de wijk willen ook graag een studio om muziek te maken.”

Toegankelijk maken

Ook Hanane Yagoubi woont vanaf haar vroegste jeugd in Gageldonk-West. “Ik voel me hier erg thuis en betrokken.” Ze kent veel mensen. Ze is actief als schoolambassadeur en lid van de ouderraad van basisschool De Grebbe. Als lid van het wijkatelier heeft ze net, met een helm op, door het toekomstige Huis van de Wijk gelopen.

“Het is heel mooi geworden”, vindt ze. “Nu is het zaak om het toegankelijk te maken voor iedereen. Alle bezoekers moeten zich welkom voelen, in een warme, gezellige sfeer. Als je de huiskamer bij de ingang goed inricht, krijg je de mensen binnen. Hier voel ik me thuis, dat is het gevoel dat jong en oud moeten hebben in het Huis van de Wijk.”

Over het Huis van de Wijk

Het Huis van de Wijk wordt dé plek van, voor en door de wijk Gageldonk. Een plek waar je je buurtgenoten kunt ontmoeten. Waar je terecht kunt met een vraag. En waar je zelf aan de slag kunt met jouw ideeën. Want het Huis van de Wijk is vooral een plek voor jou! Goed om te weten: heel veel wijkbewoners en partijen uit de wijk doen al mee. Gemeente Bergen op Zoom, Stadlander, WijZijn Traverse, SDW, TWB, Amarant, GGZ WNB en Bibliotheek West-Brabant zijn straks allemaal te vinden in
het Huis van de Wijk.