Wie de komende tijd door de Populierlaan in Gageldonk-West loopt, fietst of rijdt, wordt verrast door een kleurrijk geheel: op de woningen die in februari gesloopt worden, hangen nu grafittiplaten.  Gemaakt door leerlingen van de school Auris Montaal, in samenwerking met kunstenaar Iwaz en Team Populierbuurt, dat bestaat uit Stadlander, De Kok Bouwgroep, Inducco en P. Jansen Installatietechniek. 

Zo’n straat vol met woningen die leegstaan, geeft een treurig beeld. Die conclusie trokken Team Populierbuurt en Auris Montaal toen ze samen om de tafel zaten. En zo ontstond het idee: laten we de woningen kleur geven. Kunstenaar Iwaz werd ingevlogen om er samen met kinderen een project van te maken.

Nieuwsgierige buren

Iwaz: “Ik vind het tof dat geld op deze manier ondergeschikt is aan het plezier van kinderen. Door dit project geef je de kinderen echt iets leuks én er ontstaat buurtparticipatie. De dag voor het graffiti spuiten kwamen er zo’n dertig nieuwsgierige buurtbewoners kijken wat we aan het klaarzetten waren. Iedereen reageerde enthousiast toen de we plannen uitlegden. En kijk nu zelf”, wijst hij, “de kinderen zijn door het dolle.”

‘Lekker buiten, lekker kleuren’

Hoewel het regent op het moment suprême, lijken de kinderen van Auris Montaal er niet minder plezier om te hebben. “Mooi he?”, glundert Ise (11) als ze haar kunstwerk op de woning laat zien. Haar klasgenootje Indy is druk bezig de volgende letter in te kleuren met de spuitbus. Indy: “Het is niet zo moeilijk hoor, en hartstikke leuk. Lekker buiten, lekker kleuren!”

Leuke opdracht

Judith Akkermans van Auris Montaal kijkt tevreden toe. “Op onze school zitten kinderen met taal- en spraakproblemen, die het liefst lekker met hun handen bezig zijn. Dit is voor hen zo’n leuke opdracht.” Carla ten Thije van Stadlander licht verder toe: “Als woningen leegstaan, lokt dat criminaliteit uit. De laatste tijd werd hier helaas veel vernield of gestolen. Nu we er zo’n mooie geheel van maken, verwachten we dat men meer respect heeft voor de panden en de omgeving.”