Al sinds de sloop op de Vijverberg-Noord in 2014 is Bjørn Jongste als projectleider betrokken bij bijna alles wat er in Gageldonk-West gebeurt. Namens Lithos bouw & ontwikkeling begeleidt Bjorn dagelijks de sloop, de bouw, is hij aanspreekpunt voor iedereen met vragen en zorgt hij vooral dat alles volgens planning verloopt. We vroegen hem om zijn ervaring met ons te delen.

Het grote plan achter alle sloop- en bouwwerkzaamheden is de wijkvernieuwing van Gageldonk-West. Dat begint met mensen informeren wat de plannen zijn, uitvragen wat de bewoners belangrijk vinden en vooral samen zorgen dat iedereen een goede alternatief onderdak krijgt. Bij dat laatste heeft Stadlander een belangrijke rol gespeeld. In opdracht van Stadlander zijn er 700 woningen gesloopt. Het grootste deel van de nieuwbouwopgave, maar liefst 470 woningen, komen op het bordje van Lithos bouw & ontwikkeling.

Eerste Nul-op-de-Meter-woning

Bjørn: “Sinds 2016 is er weer leven in de wijk, want toen leverden we de eerste woning op. Dat was zelfs het eerste nieuwbouwproject wat voldeed aan alle eisen van een Nul-op-de-Meter-woning in Nederland.” Al snel volgden de rest van 135 huur- en koopwoningen van de fase Vijverberg-Noord en de nieuwbouw aan de Lorkstraat, Gentiaanstraat en Ericalaan.

Alle huurwoningen die Lithos voor Stadlander bouwt, zijn Nul-op-de-Meter. Daarnaast is er, samen met Stadlander, gekeken naar een goede balans tussen huur- en koopwoningen in de wijk. “Een ander leuk detail is dat de kleurstelling en details, zoals het metselwerk van de nieuwbouw is afgestemd op de omliggende woningen.”

Mijlpaal

Onlangs mocht Lithos de 300e woning opleveren, gelegen aan de Zonnedauwstraat. “Dat is natuurlijk een mooie mijlpaal, maar wij zijn de komende jaren nog druk bezig. Zo bouwen we aan de volgende fase in Vijverberg-Zuid en aan het nieuwe Centrum Gageldonk aan het Piusplein”, is Bjørn nuchter.

Als projectleider vindt hij zichtbaarheid en transparantie heel belangrijk. “Iedere dag ben je bezig met het waarmaken van verwachtingen. Meestal zijn dat de planningen op de bouw, maar soms ook een verwachting van een bewoner. Mijn telefoonnummer is dan ook geen geheim. Als een bewoner een vraag, klacht of opmerking heeft dan weten ze mij gelukkig te vinden. Dat vind ik fijn en belangrijk, want overal is een oplossing voor. Daarnaast ben ik ook altijd aanwezig bij de gesprekken met de gemeente. Als we bijvoorbeeld de doorstroom van het verkeer aan willen passen, dan is dat vaak al twee jaar van tevoren geregeld.”

De lat ligt steeds hoger In de samenwerking leggen Lithos en Stadlander de lat samen steeds hoger. Bjørn: “We begonnen met Nul-op-de-Meterwoningen bouwen op de Vijverberg-Noord. Nu zijn we bezig met circulair slopen en bouwen op de Vijverberg-Zuid. Zo wordt er bijvoorbeeld van het puin dat vrijkomt bij de sloop een granulaat gemaakt. Dat komt weer terug bij de aanleg van nieuwe wegen in de wijk. Dat is wel tof natuurlijk.”

Bankje

Bjørn merkt dat de betrokkenheid in Gageldonk groot is. “Dat krijg ik zelf deels mee, maar collega Arjen de Vries is daar als sociaal projectleider dagelijks mee bezig. Die weet precies wat er speelt in de wijk op sociaal vlak. Hij zorgt ervoor dat bewoners ook actief betrokken worden bij sociale activiteiten. We hebben veel doe-middagen in de wijk georganiseerd. Wat ik zelf ook leuk vind, is dat er bij verschillende mensen in hun tuin een bankje of vogelhuisje aanwezig is dat is gemaakt met sloophout uit de wijk. Er zijn ook schuttingen die in de tuinen van de sloopwoningen stonden verhuisd naar andere woningen in de wijk. Dat geeft toch iets van nostalgie, een tastbare herinnering aan vroeger.”

De sociale impact op de wijkvernieuwing is ook een belangrijke pijler geweest voor Lithos om deel te nemen. “We zorgen voor sociale activiteiten, werkgelegenheid en zorgen bijvoorbeeld voor veiligere wegen. Ik ben nu al trots op het resultaat dat we samen met Stadlander en de gemeente neer hebben gezet. Wanneer je door de wijk heen loopt, merk je aan alles dat de wijk is opgeknapt. Want wijkvernieuwing gaat verder dan alleen stenen stapelen.”