Twee nieuwe supermarkten, een gevarieerd winkelaanbod, duurzame appartementen voor verschillende doelgroepen, ruime parkeermogelijkheden, een nieuw wijkcentrum als Huis van de Wijk, een gezondheidscentrum, veel groen en volop ruimte om elkaar te ontmoeten. Dat alles heeft het nieuwe centrum van Gageldonk straks te bieden.

Het nieuwe centrumhart belooft de kers op de taart te zijn voor de wijkvernieuwing van Gageldonk-West. Dit stadsdeel schakelt om van een typische naoorlogse stadswijk naar een hippe, levendige, duurzame en groene woonomgeving, met een uitstraling en aantrekkingskracht voorbij de grenzen van de wijk.

Nieuw winkelcentrum

Het nieuwe winkelcentrum komt centraal te liggen in het nieuwe wijkhart. Het eerste gebouw zal in ieder geval onderdak bieden aan twee supermarkten: Jumbo en AK Markt. De laatste supermarkt verhuist daarvoor van de tijdelijke voorziening aan de Kamperfoeliestraat naar de nieuwbouw. Aan de zuidzijde van het Piusplein komt een tweede gebouw met winkels en appartementen. Stadlander en Rialto zijn daarnaast in gesprek met ondernemers die zich willen vestigen in het nieuwe winkelcentrum.

Woningen

Het nieuwe hart van Gageldonk biedt ook een gevarieerd woningaanbod. Er komen zo’n 95 appartementen, voor verschillende doelgroepen. Zo’n 56 appartementen worden aangeboden in de sociale huursector. De verhuur van deze woningen loopt via Stadlander. 24 appartementen zijn bedoeld voor de vrije huursector. Daarnaast worden er ook 15 koopappartementen gebouwd. De vrije sector huurwoningen en de koopwoningen worden aangeboden via Helmig Makelaardij. De woningen zijn zeer energiezuinig en gasloos.

Openbare ruimte

Om het nieuwe centrum mogelijk te maken, verdwijnt het Piusplein als doorgaande straat. Het verkeer kan straks gebruikmaken van de nieuwe centrumring Kastanjelaan-Lorkstraat-Gentiaanstraat-Berkstraat. Voor de automobilist zijn er ruime parkeermogelijkheden, onder meer op het Piusplein en op het nieuwe parkeerterrein aan de Kastanjelaan.

In het centrumplan is veel aandacht voor groen. Zo komt er op het Piusplein veel ruimte voor groen. Het bestaande Piuspark zal in samenwerking met de bewoners een definitieve inrichting krijgen.

Planning

De nieuwbouw start in maart 2022. De oplevering van de eerste 2 gebouwen (winkels, sociale huurwoningen en vrije sector huurwoningen) staat gepland eind 2023. Begin 2024 zijn de koopappartementen klaar.