Met nieuwe woningen en appartementen verandert Vijverberg-Zuid en omgeving van dag tot dag. Nu breekt de volgende klus aan: nieuwe riolering, bestrating en beplanting. In het gebied tussen Ericalaan en Rooseveltlaan. Een megaklus die duurt tot in 2024. Wij Maken De wijk. Precies dat!

Eddy Rombouts, omgevingsmanager bij Van den Elshout en de Bont

Op 29 augustus beginnen de werkzaamheden als eerste in het gedeelte tussen Waterleliestraat en Ericalaan. Wat de wijk kan verwachten was woensdag 27 juli te zien in wijkhuis De Kastanje waar woningcorporatie Stadlander, gemeente Bergen op Zoom en aannemer Van den Elshout & De Bont tekst en uitleg gaven.

Tientallen bezoekers kwamen er op af. Zowel mensen die er al wonen als nieuwkomers die straks een van de nieuwe woningen of appartementen betrekken. Nieuwsgierig naar wat ze kunnen verwachten. Zoals het echtpaar Anita en Huub van Boven-Schetters.

Genoeg zon

“We wonen nu nog in de Wilhelminastraat in Fort-Zeekant.” Daar moeten ze weg omdat de huidige huurwoning wordt gesloopt. In oktober, november trekken ze in het nieuwe huurhuis aan de Waterleliestraat. “We kregen de uitnodiging om hier vanavond te komen kijken.” Tevreden zien ze dat er veel groen in hun nieuwe wijk komt. “Maar we willen wel genoeg zon, want onze tuin ligt op het noorden.” Daarom liever geen grote boom vlakbij de woning.

“We hebben kritisch alle bomen bekeken”, legt Laurent-Jan Allewijn van de gemeente Bergen op Zoom uit. “Bomen die niet goed meer, zijn halen we weg. Er komen nieuwe voor terug.” Kleinere exemplaren die een paar jaar nodig hebben om uit te groeien tot een boom van formaat. “Maar we verplaatsen bijvoorbeeld ook bomen van de Meidoornlaan naar de wijk.”

Aanplanten van groen

De nieuwe riolering en bestrating in het eerste gedeelte tussen Waterleliestraat en Ericalaan is voor Kerstmis al klaar, belooft Eddy Rombouts van aannemer Van den Elshout & De Bont. Meteen erna begint het aanplanten van het groen.

In het plan is veel aandacht voor verschillende soorten bomen, struiken, bloemen en grassen.De aannemer doet de werkzaamheden in acht fases, elke keer is een stukje van dit gebied aan de beurt. Eerst riolering, dan bestrating. “De eerste weken merken de huidige bewoners er nog weinig van, dan zijn we rond de nieuwbouw aan de Waterleliestraat bezig.”

De rest van het gebied, vanaf de Waterleliestraat tot Rooseveltlaan, komt de komende jaren aan bod en is pas in 2024 klaar. De planning hiervan ligt nog niet vast. Want Van den Elshout & De Bont kan pas aan de slag als de nieuwe woningen klaar zijn. “We stemmen dit af met bouwer Lithos en de gemeente Bergen op Zoom.”

Genoeg parkeerplek?

Wonen is ook parkeren. Dat leidt tijdens de inloopavond al meteen tot vragen. Bijvoorbeeld over de parkeerplekken bij de appartementen. Voor 22 woningen tellen bezoekers 17 vakken. Is dat niet te weinig, vragen toekomstige bewoners als Marc en Corina Seigers zich af. “Veel mensen hebben toch twee auto’s tegenwoordig.”

Zelf wonen ze nu nog in België. Omdat het daar niet lukte een appartement naar hun zin te bemachtigen kochten ze in Gageldonk-West. “Met zicht op de vijver”, zeggen ze trots. Maar dat parkeren, dat is toch wel een dingetje vinden ze. Ze zijn niet de enigen. Laurent-Jan Allewijn benadrukt dat de gemeente het voorlopig wil aanzien. “Het huidige plan voldoet aan de parkeernorm. We hebben een plan B voor extra parkeerplaatsen, maar we willen zien hoe het zich ontwikkelt.”

BouwApp

Zo heeft iedereen deze avond zijn eigen vragen en zorgen. Maar wat overheerst, is mooi samen te vatten in ‘ziet er lekker uit’ zoals een van de bezoekers oordeelt na een blik op de kaart. Intussen vult de stapel waar bewoners vragen op kunnen stellen gestaag. “Waar komen de afvalbakken”, wil een bezoekster weten. Voor de rest is haar formulier vrijwel blanco. Tevreden als ook zij blijkbaar is. “We gaan als bouwteam bekijken wat we met alle reacties kunnen doen”, verzekeren Allewijn en Rombouts.

Donderdag hebben alle bewoners uit het gebied tussen Ericalaan en Waterleliestraat een informatiebrief gekregen over wat hen te wachten staat. Met daarin de verwijzing naar de BouwApp. Daar is het werk precies te volgen.

 

 

 

Het inrichtingsplan van de nieuwe Vijverberg-Zuid