“Een levendig park voor de hele wijk.” Zo omschrijft buurtregisseur Wendy Rooze het Piuspark van de toekomst. Een ontwerp ligt klaar. Daarin is rekening gehouden met ideeën en wensen die bewoners van de wijk naar voren hebben gebracht.

Rooze pakt een kaart van het ontwerp: “Kijk, op de plek waar nu nog De Kastanje staat komt een groot speeltoestel voor de jeugd. Dat idee is aangedragen vanuit de wijk. Net zoals het idee van De Eetbare Stad om fruitbomen te planten. In de toekomst kun je fruit plukken in het Piuspark. En noten.”

Haar vinger gaat iets naar rechts. “De cirkel is het evenemententerrein. Op de activiteiten die we hier organiseren, komen gerust 200 kinderen en ouders op af. Dit terrein maken we groter in de nieuwe situatie. Bewoners vinden zo’n plaats van contact en ontmoeting belangrijk.” De mozaïekbanken blijven in het nieuwe Piuspark een fijne plek om even te zitten.

Verbinding met Huis van de Wijk

Aan de rand van het park staat het Huis van de Wijk. Wendy Rooze: “Het Piuspark is de tuin van het Huis van de Wijk. Er komt een verbinding tussen buiten en binnen. Bij het terras zijn wat speeltoestellen voor kleine kinderen gepland. En wat verderop komen fitnesstoestellen voor de oudere doelgroep. Daarover hebben we contact met de fysiotherapeut die hier vlakbij zit.”

Eén idee heeft het niet gehaald: een voetbalkooi. “Er zijn al een paar voetbalveldjes in de buurt”, zegt de buurtregisseur.

Adviezen

Alles bij elkaar zal het nieuwe Piuspark veel verschillende doelgroepen aanspreken. Wijkbewoners hebben volop gelegenheid gehad om hun ideeën en wensen te delen. “Kinderen, vaders en moeders, jongeren, ouderen hebben adviezen gegeven. En bijvoorbeeld het jongerenwerk, de ouderenadviseur en de fysiotherapeut hebben ook meegedacht”, kijkt Wendy Rooze terug op het proces richting parkontwerp. “Samen met bewoners en professionals krijg je het beste resultaat: een levendig park voor alle doelgroepen.”

Het is de bedoeling om de aanplant uiterlijk in het eerste kwartaal van 2024 voor elkaar te hebben, zodat het nieuwe Piuspark klaar is als ook het Huis van de Wijk opengaat.