De Populierlaan in Gageldonk-West gaat drastisch op de schop. In plaats van de racebaan die het nu is wordt het een prettige woonstraat. Doorgaand verkeer is er straks niet meer. De straat wordt in tweeën ‘geknipt’. De werkzaamheden zijn in november 2023 gestart en duren tot mei 2024. Via de BouwApp houdt aannemer Van den Elshout & De Bont je op de hoogte van de werkzaamheden. 

De eerste reacties van bewoners zijn heel positief bleek tijdens een informatiebijeenkomst in basisschool El Feth. “Dit wordt een mooie, rustige straat, we gaan erop vooruit.”

Dat is precies de bedoeling, zegt Laurent-Jan Allewijn, projectleider van de gemeente Bergen op Zoom. De gemeente werkt samen met woningcorporatie Stadlander aan de vernieuwing van de wijk Gageldonk-West. Nieuwe woningen, maar ook vernieuwing van de straten.

“In het eerste plan was het toch nog een doorgaande straat. Met plateaus en drempels om de snelheid te remmen”, legt hij uit. Maar al pratende en denkende ontstond bij de ambtenaren het plan het anders aan te pakken. “Als straks het nieuwe winkelcentrum klaar is bestaat de kans dat verkeer vanaf de Meidoornlaan via de Populierlaan gaat rijden.”

Doorsteek voor fietsers

Dan zou de straat nog drukker worden. “Dat red je niet met drempels en plateaus.” Daarom wordt de Populierlaan in tweeën geknipt voor autoverkeer. “Je moet een rondje rijden, de snelheid gaat eruit.” Dat rondje rijden kan vanaf de Meidoornlaan en vanaf de kant van de Berkstraat. Maar vanaf die straat eventjes richting Meidoornlaan crossen en omgekeerd is er straks niet meer bij. Alleen voor fietsers is er een doorsteek gepland.

‘Ziet er goed uit,
wat zal het rustig worden’

In het midden van de straat komt een wadi, een groene greppel, waar bij hevige regenval het regenwater in wordt opgevangen. De meeste bomen blijven staan. “Dat geeft karakter aan de omgeving”, zegt Allewijn. Ter hoogte van El Feth wordt een opstelplaats voor de busjes waarmee de leerlingen naar school komen aangelegd. Later volgt aan de kant van de Meidoornlaan nog extra parkeerruimte voor de school.

‘Ze rammen over de drempel’

“Prima plan”, vindt Anny Hartman die al ruim 50 jaar in de Populierlaan woont. “Je wil niet weten hoe hard ze nu rijden, ze rammen zo over de drempel bij de Berkstraat.” Ook het feit dat er insteekparkeervakken komen kan ze erg waarderen. Ze ziet de wijk die ze zo goed kent langzaam opknappen. En kijkt uit naar het moment dat het nieuwe winkelcentrum klaar is. “Ik mis alleen nog een frietzaak.”

Bekijk hieronder het ontwerp: