Het park en de vijver van Vijverberg-Zuid gaan op de schop. Dat is goed nieuws. Iets waar bewoners naar uitkijken. Het is nu al een geliefde plek, maar het wordt allemaal nog een stuk beter. De gemeente Bergen op Zoom verwacht in de loop van dit jaar de eerste aanzet te geven.

We kennen ‘m allemaal. Onze Vijverberg. Een mooi park, met een grote plas water en volop groen er omheen. Maar in de loop der tijd is het allemaal wat minder geworden. Of zoals projectleider Laurent-Jan Allewijn het formuleert: “De Vijverberg is aan modernisering toe. We moeten de vijver verruimen en vooral verbeteren. En rondom de bescherming van de oever en de wandelpaden vernieuwen.”

Slib

Een flinke klus. Waar de eerste stap al voor is gezet. “We hebben maar liefst 6000 kuub slib uitgebaggerd.” De waterdiepte is daardoor al flink vergroot en dat komt de waterkwaliteit ten goede.

Maar de Vijverberg is meer dan alleen een vijver met groen. Het is ook de plek om te wandelen, te ontspannen, te ontmoeten, de hond uit te laten. Daarom wil de gemeente van omwonenden weten wat hun wensen zijn. In de school van Curio aan de Rooseveltlaan vonden twee drukbezochte inloopsessies plaats. “We willen ideeën ophalen”, benadrukt Allewijn

Rondje Vijverberg

Wat wel vaststaat: de vijver wordt een stukje korter, maar ook weer breder. Aan de kant van de Rooseveltlaan komt er park bij. “Zo kunnen we een echt rondje Vijverberg maken om te wandelen.” Wat er rond dat wandelpad allemaal moet komen? Bankjes? Verlichting? Een steiger? De lijst met wensen is oneindig, bleek tijdens de inloop.

“Ik heb al het mooiste uitzicht van Bergen op Zoom”, vertelt Ekber Yildirim die al 23 jaar aan de Vijverberg woont. “Van wat ik nu zie, word ik alleen maar blijer”, zegt hij met een blik op de schets die op tafel ligt. Wensen heeft hij ook: betere verlichting, geen bankjes voor de woningen, maar op een andere plek in het park. En actie tegen de hondenpoep.

Hondenpoep

Ideeën die ook Hatice Erkus aandraagt. Vooral aan de hondenpoep ergert ze zich. Meer afvalbakken voor de poep zou zo maar kunnen werken. Caroline Dorst en partner Jos Glimmerveen verhuisden uit de drukke Randstad naar Bergen op Zoom. Ze vielen voor het wonen aan de Vijverberg. Voor hen kan het alleen nog maar beter worden. “Het is genieten hier.” Dat de vijver dringend verbetering nodig heeft, wisten ze al meteen. “Het was vreselijk, we zagen vorig jaar zomer ineens allemaal dode vissen.” Maar voor de rest: “Het is prachtig hier.”