Gezicht van Gageldonk

Overlast in de wijk? Ouderen die last hebben van jongeren? Issam Tajarni en Kamal el Bousksaki zetten zich in hun rol als streetcoach en jongerenwerker van WijZijn Traverse Groep graag in voor beide partijen. Om zo tot meer begrip voor elkaar te komen. “Je moet deze jongeren niet straffen, maar naar ze luisteren. Wij horen hun verhaal. Vaak zit er meer achter negatief gedrag.”

In de periode rondom de jaarwisseling trekken de streetcoaches de wijken van Bergen op Zoom in om jongeren aan te spreken als zij onverantwoord met vuurwerk omgaan. Issam: “Dat bleek een groot succes. Vaak kennen de jongeren ons. Of we kennen iemand uit hun vrienden- of familiekring. Als wij ze aanspreken, geeft dat een heel ander resultaat dan wanneer de politie of een boa dat doet.”

Ze besloten het succes van het zogenoemde ‘Flying Team’ door te zetten. Zo ontstond er een

Streetcoach 2.0 project. “Inmiddels zijn er zo’n 50 enthousiaste streetcoaches aangesteld. Zij gaan nu met regelmaat in de avonduren en in de weekenden de wijk in om met de

jongeren te praten. Soms omdat er ergens overlast is van ze. Maar vaak gewoon om even te horen hoe het met ze gaat.”

Luisteren en zoeken naar een oplossing

Het resultaat is volgens Issam bijzonder. “Als iemand buitensporig gedrag vertoont, komt dat ergens vandaan. Je kunt deze jongeren dan straffen. Maar je kunt ook proberen te achterhalen waar iets vandaan komt. Lukt het hem of haar misschien niet aan een baan te komen? Spelen er thuis vervelende dingen? Wij luisteren naar ze en denken mee over een oplossing. Zo voelen ze zich gehoord.”

Als voorbeeld noemt Issam de rellen rondom de avondklok die werden voorspeld in Bergen op Zoom. “Een groep jongeren wist goed angst te zaaien in de stad. Uiteindelijk is er besloten juist geen politie op straat te zetten, maar ons, streetcoaches. Wij zijn het gesprek met ze aangegaan. Het gevolg? Ze kregen geen negatieve aandacht, maar positieve. Van rellen kwam er uiteindelijk niets meer, dat was niet interessant meer voor ze.”

Niet over, maar mét de jeugd praten

Ook Kamal is blij dat hij dit project ooit is gestart. Kamal: “Er werd in mijn omgeving altijd negatief over de jeugd gepraat. Maar nooit mét de jeugd. Dat stoorde mij. De gemeente, de politie en de woningstichting gingen daar wat mij betreft te makkelijk mee om. Daarin hebben wij nu een switch gemaakt. Er wordt eindelijk geluisterd naar de jeugd.”

Kamal is trots als hij vertelt over hun project. “Laatst sprak ik met een wijkagent. Vol verbazing vertelde hij hoe hij erachter was gekomen dat de overlastgevende jeugd uit de wijk ineens met een hbo-diploma van school gaat en bij mooie organisaties terecht is gekomen. Daar gaf hij ons complimenten voor.”

Achterstanden door corona

Kamal ziet dat de coronatijd een lastig tijd is voor veel jongeren. “Enerzijds is er de verveling, anderzijds de eenzaamheid. Maar ook het stukje onderwijs moeten we in de gaten houden. De sluiting van de scholen heeft bij veel jongeren voor grote achterstanden op school gezorgd. Daar ligt voor ons als jongerenwerkers en streetcoaches een grote rol; wij kunnen ze helpen weer naar het juiste niveau terug te keren. Ik denk persoonlijk dat de jeugd in Bergen op Zoom binnen nu en drie jaar die hulp hard nodig heeft om de achterstanden weg te werken.”

Kamal is ooit als stagiaire begonnen binnen de organisatie en nu is het zijn baan, binnen WijZijn Traverse Groep. “Maar of ik hier voor betaald krijg of niet, je moet dit bovenal met je hart doen. Al meer dan twintig jaar sta ik klaar voor de jeugd. Daar maak je mij echt blij mee!”

‘Er wordt eindelijk geluisterd naar de jeugd’