Begin 2025 gaan de deuren van de Heilig Hartkerk na ruim 10 jaar weer open. De kerk zal dan een gezondheidscentrum zijn. Het ruim 70 jaar oude gebouw verandert in een eigentijds en energiezuinig onderkomen voor huisartspraktijken, apotheek, fysiotherapie, podotherapie, logopedie, ergotherapie, diëtisten, thuiszorg, laboratorium en enkele kleinere zorgaanbieders. 

De kerk had vroeger een centrale en sociale functie in de wijk. Het is een mooie gedachte dat die gaat terugkeren”, zegt huisarts Liesbeth Bultman van Huisartsenpraktijk Vijverberg. Samen met apotheker Tom Thys van BENU Apotheek Gageldonk en de andere zorgverleners trekt ze de kar voor het project.

‘Ieder houdt eigen arts’

De gezondheidszorg staat voor enorme uitdagingen. Er zijn steeds minder mensen die werken in de zorg, terwijl er juist meer zorg nodig is. Goede samenwerking tussen zorgverleners is daarom belangrijk, zodat alle bewoners in de toekomst zorg kunnen krijgen. “Het is heel belangrijk dat zorg een persoonlijk gezicht heeft”, benadrukt Bultman. “Iedereen blijft natuurlijk bij zijn eigen huisarts. Op de achtergrond gaan de verschillende praktijken
samenwerken. We hebben straks ook meer ruimte om nieuwe zorgverleners op te leiden. Wij willen echt ons best doen om iets te doen aan het huisartsentekort. Het moet ook in de toekomst verder kunnen.”

Met dit doel voor ogen begonnen Bultman en Thys enkele jaren geleden met de eerste plannen. De leegstaande kerk bleek de beste keuze, maar ook een grote uitdaging. Want zie maar eens een eigentijdse voorziening onder te brengen in zo’n gebouw. “Aan de binnenkant komt een ‘isolatieschil’. We bouwen als het ware een gebouw in het gebouw. Het energielabel gaat daarmee van G naar A+++”, vertellen de twee. De aannemer is recent begonnen met de eerste werkzaamheden.

Doopvont

Wie straks binnenwandelt, vindt op de begane grond de apotheek en overige zorgverleners. Op de eerste verdieping, die nog gemaakt moet worden, komen de huisartspraktijken. Bij elkaar maar liefst 2000 vierkante meter.  Op de schetsen ziet het er strak en open uit. Met veel glas. De koepel van de kerk blijft bestaan en goed zichtbaar. Vanaf de verdieping kun je zo naar beneden kijken. Niet toevallig zie je als bezoeker daar het doopvont. “Dat keert terug als prachtig aandenken aan het verleden.”

Ook het zijaltaar vindt opnieuw een plekje. De grote houten deuren aan de entree blijven. Daarachter komt een glazen entree als echte ingang. Met respect voor het verleden krijgt de kerk zo een mooie nieuwe toekomst. Alle deelnemende zorgverleners vinden samenwerken belangrijk. Niet alleen met elkaar, maar ook met andere partijen, zoals WijZijn, het Centrum Jeugd en Gezin en het Huis van de Wijk. In de toekomst misschien met ondernemers.

Bultman: “Wij helpen vanuit onze kennis graag mee in de wijk. We horen wel eens van mensen, dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd. Dat is zonde. Als mensen goede steun krijgen en hun gezonde kant kunnen vinden, bloeien ze vaak echt op. Daar moeten we ons samen voor inzetten.”

Deze partijen vind je straks in het gezondheidscentrum:

  • BENU Apotheek Gageldonk
  • Huisartsenpraktijk Vijverberg
  • Huisartsenpraktijk De Lage Meren
  • Huisartsenpraktijk Van Broekhoven
  • Podotherapie Taalman
  • FysioBOZ
  • TWB
  • Wijzijn
  • Sense
  • Ergotherapie
  • Logopediepraktijk Bruning