‘Of je in de wachtkamer van de dokter zit.’ ‘Daar voel ik helemaal niks bij.’ ‘Die drukke printjes staan voor het multiculturele van onze wijk’. ‘Ik ken nog iemand met een collectie beertjes, is dat iets?’ ‘Komen er ook gordijnen?’ 

Tsja, meedenken over de inrichting van het Huis van de Wijk is een uitdaging. Eentje waarbij de bewoners van onze wijk de hoofdrol spelen. Zij mogen aangeven hoe dat nieuwe wijkcentrum er van binnen komt uit te zien. Dat doen ze tijdens sessies in De Kastanje. Aan de hand van twee moodboards: plaatjes, tekeningen, kleurtjes die laten zien welke kant het kan uitgaan.

Creatieve sfeerborden

De ene wat sterieler, industriëler, de tweede wat levendiger, warmer, kleurrijk. En die laatste geniet tijdens de ochtendbijeenkomst meteen de voorkeur blijkt al snel. ‘Bij die plaatjes voel je je welkom.’ Een boodschap die Corine Pieterman en Eefke Heijboer van de Geluk Groep ter harte nemen. Dit bedrijf heeft de opdracht gekregen de inrichting te doen van het Huis van de Wijk.

Corine is manager marketing en communicatie bij Geluk, Eefke is in- en exterieur vormgever. Van haar hand zijn de creatieve inspirerende sfeerborden. Gemaakt op basis van eerdere gesprekken met bewoners tijdens een aantal workshops.

De bouw van het Huis van de Wijk is zover gevorderd dat De Kok Bouwgroep na de zomer de sleutels kan overdragen en de bewoners en de Geluk Groep aan zet komen. Wie al eens rond het Piusplein wandelt ziet hoe de ruwbouw van het Huis van de Wijk vordert, met als kers op de taart de zaal die verpakt zit in de uitbouw aan de achterkant!

Vogelhuisjes

Daarom is binnenkort de binnenkant aan de beurt. Doel bij de inrichting? “Dat het ieders thuis wordt”, zegt Corine Pieterman. “Bewoners bedenken echt hoe het er aan de binnenkant gaat uitzien”, benadrukt ze. Samen met de professionals van Geluk. Alles wat zo ontstaat, gebeurt samen. “We weten niet wat eruit komt, dat maakt het zo leuk. Als we samen bedenken om een wand met vogelhuisjes te doen, kan dat. Niets is te gek.” Maar het moet geen ratjetoe worden. Alles moet straks wel op elkaar zijn afgestemd, voegt ze er aan toe. “Dat is de uitdaging, maar daar ga ik wel voor zorgen.”

Uniek

Bewoners mogen zelfs meehelpen met het praktische werk. “Er komt een speciale ruimte voor jongeren, misschien is daar iets met graffiti te doen, is er in de wijk iemand die dat kan”, oppert ze als voorbeeld. Pieterman zegt het allemaal met een gemak alsof zo’n proces als dit voor haar en de Geluk Groep dagelijkse kost is. Het tegendeel is waar. “Ook voor ons is dit uniek dat je er een hele wijk bij betrekt, we zijn blij dat dit kan.”

Als alles volgens plan verloopt kan het nieuwe Huis van de Wijk volgend jaar maart de deuren openen, verwacht Koen Oosterwaal, die het hele traject als kwartiermaker begeleidt. Het nieuwe wijkcentrum is een gezamenlijk initiatief van woningcorporatie Stadlander en de gemeente Bergen op Zoom. Zij vormen samen met de Bibliotheek West-Brabant, de zorg- en welzijnsorganisaties SDW, GGZ WNB, TWB, Amarant en WijZijn Traverse de netwerkorganisatie Het Huis van de Wijk.

Meer informatie

Kijkje nemen in het Huis van de Wijk
Huis van de Wijk maakt nu al veel indruk
Gewoon binnenlopen kan het begin zijn van iets moois